FEM

Over FEM

FEM platform laat vrouwen uit de lokale creatieve sector zien

FEM is afgeleid van female, feminisme maar ook van het Friese ‘famke’. Een wereldwijde kwestie toegepast op de lokale popcultuur. Het gaat over de positie van de vrouw binnen de creatieve sector. FEM platform is de plek waar vrouwen in de Friese creatieve sector zichtbaar worden gemaakt. Dit kan door middel van portret en interview maar ook door het creëren van een plek waar werk zichtbaar gemaakt kan worden.

Er gebeurt veel in Friesland maar het wereldje is ook klein. Iedereen heeft wel een keer met elkaar te maken, helemaal binnen de culturele en creatieve sector. Daarom zou je denken dat je ook als vrouw in deze sector makkelijk naar boven komt drijven en dezelfde kansen krijgt als de mannen. Maar het is naïef om te denken dat het wereldwijde probleem van de achtergestelde positie van de vrouw, niet van toepassing is op Friesland.
Dit platform, FEM, is voor de vrouw als individu uit de gehele creatieve sector. Makers van poëzie, muziek, kunst, film en fotografie. Meer disciplines, zijn meer rolmodellen en geeft inspiratie aan jonge meiden om binnen het werkveld te kiezen voor het creatieve pad.

Oprichter en bedenker van het platform ben ik, Murel Fijnvandraat. Ik ben 23 jaar en een geboren en getogen Leeuwarder. Dat laatste verklaart misschien meteen waarom dit platform zo gericht is op lokaal. Ik zie en hoor veel in onze kleine stad en draag daar graag op mijn manier iets aan bij. In dit geval dus een online platform voor vrouwen. Daarnaast ben ik hoofdredacteur bij 3VOOR12/Friesland, het muziekplatform waarop wij in kaart brengen wat er leeft binnen de Friese muziekscene en ik speel cello, op projectbasis. Ik vind het leuk om muzikaal samen te werken met andere disciplines of bands. Cello spelen is iets dat ik niet meer regelmatig doe maar wel onderhoud, voor de momenten dat er weer een mooi muzikaal project voorbij komt.