FEM

Makers Uitgelicht

September – 2021

Tall ‘n Blue – Amsterdam

Zussen gebruiken muziek als souvenir om verbonden te blijven met de stad en elkaar

Vandaag in Makers Uitgelicht het verhaal van twee zussen die onder de naam Tall ‘n Blue hun eerste single hebben uitgebracht. Lees hier het verhaal van het duo en het ontstaan van dit eerste nummer:

Ondanks dat het nummer anders doet vermoeden, liggen de roots van zussen Lieve en Senna de Groot in Friesland. Samen groeiden ze op in Leeuwarden, waar hun vader de gitaar pakten als zij aan het afwassen waren en eindeloos deuntjes speelde. Samen zongen ze, leerde hun vader ze gitaarspelen en nu, ruim 10 jaar later, zijn ze op het punt gekomen om hun eigen muziek uit te brengen en het aan de rest van de wereld laten horen.

Het nummer Amsterdam  is geschreven terwijl de zussen duizenden kilometers van elkaar verwijderd waren. Voordat het duo elkaar in het echt weer zag om vervolgens het nummer af te maken, is het op afstand ontstaan. Senna reist sinds haar achttiende de wereld over en woont nu sinds ruim een jaar op het Caribisch eiland Martinique. Lieve woont nu in Amsterdam. Vanaf die plek stuurde Lieve een melodie naar Senna, waar vervolgens Senna een tekst overheen heeft geschreven. Toen ze elkaar na anderhalf jaar weer konden zien in Amsterdam werd het besluit genomen om het nummer af te maken en te zien als als souvenir om elkaar dichtbij te houden.

Amsterdam is voor de zussen, die nu muziek maken onder de naam Tall ‘n Blue, een flirtstad. Een stad waar je over elkaar kan dromen en waar iedereen mag zijn. Waar je zo dicht op elkaar leeft en toch zo weinig weet over de ander. In Amsterdam verzamelden ze een team van ervaren mensen om zich heen waaronder muzikant en producer Valentijn Bannier, bij wie ze het nummer uiteindelijk hebben opgenomen.

Over wat er bereikt moet worden met het nummer wordt verteld: “We willen mensen weer met elkaar in verbinding te brengen. Om elkaar te zien, op elkaar af te stappen en elkaar te durven vieren. Je weet namelijk nooit wanneer wegen weer zullen scheiden.”

Augustus – 2021

Lian Hamstra – Hey Spetter

Door bodypaint en abstracte kunst met andere ogen naar een lichaam kijken

Lian Hamstra is sinds kort fulltime aan het werk met haar bedrijf Hey Spetter. Ze maakt door middel van bodypaint een kunstwerk van jouw lichaam. Hierover vertelt ze:

“Ik vind het belangrijk dat vrouwen hun lichaam omarmen zoals het is. Je lichaam is de kaft en jij bent het verhaal. Je maakt dingen mee in het leven, zowel positief als negatief, en dat kan soms zijn sporen achterlaten op de kaft. Neem als voorbeeld striae. Bijna iedereen heeft het maar het wordt vaak als iets lelijks gezien. Terwijl het simpelweg een teken van groei is. Groeien is eigenlijk iets heel moois. Tijdens mijn bodypaint sessies vieren we dat op een unieke en creatieve manier. We maken van het kunstwerk dat het lichaam al is, een nog mooier kunstwerk.”

Voor elke sessie maakt Lian een persoonlijk schilderij op basis van het verhaal dat de klant vertelt. Dit verhaal wordt verwerkt in het bodypainten en kan vanaf dat moment als iets symbolisch worden gezien. Lian: “Je wast de bodypaint en daarmee ook het verhaal er na de sessie weer af. Wat er nog van over is zijn de foto’s, waar je met plezier en trots op terug kijkt.”

Juli – 2021

Marleen Stoelwinder

Collage Artist, Graphic Designer, Visual Storyteller

Na al jaren werkzaam te zijn als grafisch designer door heel Nederland en grote steden over de hele wereld zoals Los Angeles en Madrid, lijkt Leeuwarden pas sinds kort te beseffen dat deze grote naam Fries is en hoe trots we daar op mogen zijn. Marleen is collage artiest, grafisch designer en vertelt visueel verhalen. Ze exposeert tot 28 augustus met haar werk in de ETALAGE bij OBE. De collages die ze maakt zijn uitdagend, onverwacht en laten vooral veel ruimte om zelf te ontdekken wat je er in ziet. Hieronder zie je een selectie van haar werk dat in OBE hangt. Op haar site www.marleenstoelwinder.nl zijn originele collages en prints te koop.

Klik hier om meer te lezen over Marleen in een interview dat ze deed met RondOm vandaag.

In deze rubriek wordt een vrouwelijke maker uitgelicht met haar werk. Mail naar uitgelicht@femplatform.nl vooral uitgebreid wie je bent en wat je doet. Vanuit daar maken we elke eerste vrijdag van de maand een selectie op basis van disciplines, zodat de site een plek wordt met verschillende kunstvormen!

Deze pagina wordt maandelijks geüpdate. Hou de instagram pagina @fem.platform in de gaten om niks te missen!