FEM

Interview met Annemarie Lindeboom

Wie ben je en hoe zou je het werk wat je doet omschrijven?

Mijn naam is Annemarie Lindeboom. Ik ben sociaal cultureel ondernemer, creatief conceptontwikkelaar, artistiek leider en dichter/spoken word artiest. Het werk dat ik doe zou ik willen omschrijven als een manier om een verhaal te vertellen. De ene keer is dat met poëzie, de andere keer met een campagne, en weer een andere keer is dat met een evenement of een productie.

Wat wil jij de wereld vertellen met jouw werk? Zit daar, ondanks de verschillende disciplines, een overkoepelend iets in?

Ik denk dat in al het werk wat ik doe, ik altijd op zoek ga naar een onderliggend probleem of juist onderliggende verbinding. Ik wil hem dan niet oplossen of al verbinden: ik leg dit alleen bloot. Ik denk dat we namelijk prima in staat zijn om het zelf op te lossen of te verbinden, maar soms zit er zoveel ruis op de lijn dat je het even niet meer ziet. 

Op welke momenten voel jij je als vrouw extra sterk?

Ik denk op de momenten dat ik mijn grenzen aangeef. Nog te vaak wordt er over je grenzen heen gegaan: vaker bij vrouwen, meer zeker bij elk mens. Te vaak was ik bang dat mensen me dan niet  meer leuk zouden vinden, of aardig, en dus liet ik het dan gebeuren. Maar dan heb je er zelf last van, en dat is dus absoluut niet de bedoeling: dus elke keer als je die grens aangeeft, geef je eigenlijk aan dat jij het waard bent om met respect te behandelen. En als men je dan niet meer leuk vindt, dan is dat heel jammer voor hun.

Hoe denk jij dat andere vrouwen geïnspireerd kunnen worden om een volgende stap in hun carrière te zetten? En probeer jij hier ook aan bij te dragen?

Wat mij betreft komt de inspiratie uit jezelf. Uit ownen wie je bent. Je hoeft niet perfect te zijn, en je hoeft ook niet “je grote talent” te ontdekken. Toe even juh, doe waar jij blij van wordt, wat je goed kan, of: leer het goed te kunnen en laat niemand je ooit vertellen dat je dat niet mag. 

Own elke moedervlek of pukkel, omarm je twijfels en laat ze er zijn, eis niet van jezelf dat je zelfverzekerd moet zijn, maar own gewoon elke centimeter van je lichaam en elke emotie. Ik weet zeker dat je dan blij wordt, en groeit. En dat kan in je carrière, maar als jij besluit dat je gewoon heel blij bent waar je zit, laat je dan vooral niet ophitsen door anderen dat je “hogerop” moet komen: own wie je bent, en sta voor wat jij wilt, dat is het allerbelangrijkste. 

Ik probeer hier zeker aan bij te dragen, door veel te delen over waar ik tegenaan loop, door taboes te doorbreken, en ook door de vrouwen om mij heen te waarderen om wie ze zijn, en te koesteren.