FEM

Interview met Judith Bijlsma

Wie ben je en hoe zou je het werk wat je doet omschrijven?

Ik ben Judith, 26 jaar, en ik ben altijd al een maker geweest. Als kind was ik altijd al aan het tekenen, knutselen of buiten hutten aan het bouwen. Sinds een klein jaar heb ik daar officieel, naast mijn baan als docent beeldende kunst op een middelbare school, mijn werk van gemaakt met mijn bedrijf genaamd Lifebetweenplants. Deze naam is ontstaan vanuit mijn liefde voor de natuur, (kamer)planten, de duurzame, groene keuzes die ik als ondernemer maak en mijn passie voor gezonde, veelal plantaardige voeding. Dit klinkt heel breed, maar dat is ook wel kenmerkend voor mij als persoon. Voor de grap zeg ik wel eens dat ik het liefst één dag per week kapper ben, één dag barista, één dag docent, één dag kok en de rest van de week kunstenaar of illustrator.

Met Lifebetweenplants richt ik mij nu nog voornamelijk op muurschilderingen en illustraties (in opdracht) die eigenlijk altijd wel iets met planten en/of de natuur te maken hebben. De illustraties die ik maak ontwerp ik altijd analoog; ik teken en schilder dus alles met de hand, op papier of op de muur. Dit omdat ik ambacht koester en het mij opvalt dat dit steeds meer verdwijnt uit de huidige samenleving. Ik vind het heerlijk om met mijn handen te werken. Over het hele teken- en/of schilderproces blijf ik mij verwonderen; dat je op een leeg vel papier zoiets kunt creëren vanuit je eigen handen!

Op welke momenten voel jij je als vrouw extra sterk?

Pfoe, wanneer ik mij als vrouw extra sterk voel? Lastige vraag! Ik denk wel voornamelijk wanneer ik een volgeplande dag heb waarin ik 1000 verschillende dingen tegelijk en achter elkaar aan doe en dan aan het eind van de dag voldaan in bed kruip en dan voel dat ik er vooralsnog energie van heb gekregen.

Is er een boodschap die jij wil vertellen met de dingen die je maakt?

Al van kinds af aan zie ik in alles en overal de kleinste details. Door goed naar iets te kijken, ontdek je bijzondere dingen, waar je overheen zou kijken wanneer je je niet op datgeen focust. Zonde! Want juist die details kunnen je opvrolijken en je doen verwonderen. Met mijn werk wil ik graag de aandacht op ‘gewone dingen’ in het leven vestigen, zo ontstaat er waardering voor het alledaagse. Dit is op natuurlijke wijze ontstaan vanuit mijn scherpe oog voor detail. Die details vind je terug in m’n werk: een klein vogeltje tussen de takken, een bos bloemen voor een raam en wanneer ik in opdracht werk probeer ik ook altijd iets persoonlijks in het ontwerp te verwerken. In de eerste instantie zie je het misschien niet altijd direct; maar zodra je het ontdekt tovert het een glimlach op je gezicht. Als ik dat zie is mijn missie geslaagd!

Hoe denk jij dat andere vrouwen geïnspireerd kunnen worden om een volgende stap in hun carrière te zetten? Wat is er voor nodig om rolmodellen te creëren/ zichtbaar te maken?

Het klinkt heel cliché; maar je hart volgen en ‘gewoon doen’. Voelen wat je drijfveer en passie is en kijken of en in welke vorm je daar iets mee kunt realiseren. Heel vaak is er namelijk veel mogelijk! Ik denk dat je door middel van platformen als FEM, maar ook door middel van sociale media en (creatieve) netwerken anderen kunt inspireren en geïnspireerd kunt raken.