FEM

Interview met Nynke Laverman

Wie ben je en hoe zou je het werk wat je doet omschrijven?

Mijn naam is Nynke Laverman en ik maak en zing mijn eigen songs en voorstellingen

Wat wil jij de wereld vertellen met jouw werk? Zit daar, ondanks de verschillende disciplines, een overkoepelend iets in?

Ik wil met mijn werk de schoonheid van het leven laten zien en vragen stellen bij onze systemen en patronen van denken. Ik vraag me bijvoorbeeld af waarom we onderscheid maken tussen ‘mens’ en ‘natuur’. Bij de nomaden in Mongolië zag ik hoe het anders kan en sindsdien gaat mijn werk hierover. Mijn nieuwe album Plant is een hoopvol protest dat gaat over het omgooien van onze manier van denken, over verandering in jezelf. Durven we bekende wegen te verlaten, vertrouwde patronen te doorbreken, de stilte toe te laten? Durven we het even niet te weten?”

Op welke momenten voel jij je als vrouw extra sterk?

Ik moet even nadenken over het stukje ‘als vrouw’ in deze vraag. In mijn rol als moeder, komt als eerste in me op. Op het podium voel ik me ook sterk, maar dat koppel ik eigenlijk nooit aan mijn vrouw-zijn. In de kunstwereld heb ik me als vrouw ook nooit achtergesteld gevoeld gelukkig. Ik heb altijd de ruimte gehad om te zoeken naar waar mijn kracht ligt. Ik besef heel goed dat dat een groot voorrecht is.

Hoe denk jij dat andere vrouwen geïnspireerd kunnen worden om een volgende stap in hun carrière te zetten? En probeer jij hier ook aan bij te dragen?

Ik hoop te inspireren door te delen wat mijzelf inspireert, gegoten in een lied of een tekst. Zelf heb ik steeds met elk album iets gedaan wat ik daarvoor niet durfde: Zelf teksten schrijven, zelf componeren, me wagen aan spoken word, aan de Engelse taal, aan improvisatie. Je hoeft niet in één keer te zijn waar je wilt komen, maar elke keer een stapje zetten, heeft mij veel gebracht. En dan gaat het niet om concrete dingen zoals stadions vol zingen, een hit hebben of een keer in de Royal Albert Hall staan. Voor mij is dat de zoektocht naar de ultieme vrijheid op het podium en naar de ultieme weerklank bij het publiek. En die zoektocht is eindeloos, lastig en prachtig.